citati

Mišljaše tako Tomina luda glava, a jedini koji se ne ravna ni po Kristu ni po Kantu, bijaše upravo on, koji hoće da svi drugi žive po njegovoj maksimi. Vine se on u mislima kao pravi galeb, kao Jonathan Livingston glavom i kljunom u svojim najslavnijim danima. Slobodan let u kojem gleda svisoka jer je dolje gužva i previše nepoznanica o kojima treba razbijati glavu. Ovo se zove sloboda izbora - izabrati slobodu!

Kvadratura zatvorenog kruga / dalmatinski galeb

Perspektiva, kao zavodljiva kurva groteskno nevina lica, zna izgledati časna i poželjna. Htijući je smatrati takvom, ne bih li hranio svoje nade u svijetlu budućnost, ta kurvinska perspektiva se naglo suzila u cijev, na čijem sam kraju vidio samo kružić vlastite ograničene upotrebljivosti. A taj kružić mi sve više izgleda kao nula, svodeći time moj dosadašnji životni doseg na saldo jednakog iznosa.

Kurvin sin / o svojoj perspektivi

Sav bijaše presretan u svojoj nesreći, koliko god se to paradoksalno činilo. Tjeskoba, koju je vukao za sobom kao lešinu, smanjila se za nekoliko promila i on je hrabrio sâm sebe hobotnicom ispod peke i dobrim vinom. Nakon večere, dobro iscrpljen svojom terapijom neprestanim zaronima, otiđe do lučice u svoj gliser, drmne malo jeftinog viskija (sretno nađenog u kabini) i zaspe. Pun stomak i kvalitetan plavac mali, uvećali su sitnu iskru nade koja se, kresnuvši u dubini bića, učini poput obećanja. Sutradan se probudio kad je sunce već najavilo svoju dnevnu dozu ognja, i on je raščupan i konfuzan izmilio iz kabine te nabio svoj karambolirani slamnati šešir na glavu.

Kvadratura zatvorenog kruga / muke po Tomi

Nije ona ispala glupa. Ne, ne i ne! Uostalom, rijetke su glupe žene, a česte pojave muškarci koji ih zbog svoje gluposti smatraju takvima. Inteligentna je Vanda, ali zanos zbog zajedničkog predmeta interesa, sućut spram osobe koja je kukala nad svojim bolnim srazom s betonskim oblogama, kao i prilika da me pouči, omela joj je pozornost da ne osujeti moj plan, nego da svu svoju koncentraciju usmjeri na nametnutu temu.

Kurvin sin / o Vandi

— Ovu kuću je ona iznajmila... Evo ovde, na ova vrata. — Toma mu uštimava koordinate detaljno, kao da Robert ne bi uočio vrata na zidu. Ili kao da je namjeravao ući kroz prozor a ovaj mu pokazuje lakši, napredniji način.

Kvadratura zatvorenog kruga / o vratima

Odgovorio sam joj na pitanja krajnje istinito, pa nije povjerovala misleći da je šala. A takva šala bi bila mala laž. Jednostavno rečeno, mala laž ne prolazi, kao ni istina kurvinog sina; no ako ste drski do krajnjih granica i smjelo u lice svima govorite VELIKU laž, ljudi je primaju zdravo za gotovo. I ne samo da povjeruju, nego su spremni pomoći i proširiti glas, spremni su oformiti građansku inicijativu koja bi se bavila isključivo velikom laži, kako bi svi bili dosljedno informirani. Nesebično krče prepreke na putu laži, dezavuiraju logiku, proglašavajući je protu­prirodnom i društveno štetnom. Tako velika laž, u stvari JEDNO VELIKO NIŠTA, dobiva svoj legitimitet u potpori masa progoneći ISTINU.

Kurvin sin / o istini

— Vidila san da imaš po kući dosta knjiga, čitaš li ih?
— Ne! Koristin ih za potpalu kad je zima. Tako su dobre. A da vidiš kako s Kafkom potpalin hrastovinu, da je to divota. Stvori divnu, opuštenu atmosferu, ma milina jedna, kažen ti... a i osjećan se čudo pametniji ka pasionirani literarni konzument.

Kvadratura zatvorenog kruga / o literaturi

— Pa je li vidiš da ova stopica, šta ide na prekidač, visi? Pobogu Mate Marijane, ispala ti stopica... je li vidiš, nabijem te na kiticu cvića!?
— Je li ovo, na žici?
— Da, legendo moja. To je žica koja nije spojena, je li tako? Je li moš sa ovin sintom uvatit radio Erevan?
— Ma šta pričaš Ante!? Koji radio, koja harmonika, to je sint... sintesajzer. Star doduše, ali u odličnom stanju.
— E bravo! I ti si star, ali nisi u odličnom stanju, buljiš u otkačenu žicu, otkačeniju od tebe i mene zajedno. A žica koja nije spojena može bit samo radio antena, zato san te pita za radio Erevan. Pa kako će ti radit ovo govno, ako ti se stopica otkačila sa prekidača... oću ti reć da i tikvan, ka šta si ti, moga bi to uočit... ali kako je ispala, čudin se?
— A i ja se čudin, stvarno ne znan kako je ispala...
— I čaća ti se čudija kako si ti ispa, kad te vidija prvi put. Ali razlika je u tome šta ovo more svaka pizda popravit. A je li tebe pizda popravila?
— Ma šta?
— Nije Mate! Jer te žena tvoja popravlja cili život, pa ne ide... Ohooo, zdravi bili gospođo!

Kurvin sin / popravak sintesajzera